De kraamtijd
De kraamtijd is er om bij te komen van de bevalling en jullie kindje te leren kennen. We leren je je kindje te verzorgen terwijl je lichaam herstellende is van de bevalling. In de eerste week na de geboorte van jullie kindje is het belangrijk om balans te vinden in deze verandering in je leven. Wij vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt in deze nieuwe situatie. Daarom staan jullie wensen centraal.
Eén kraamverzorgende in je gehele kraamtijd
Omdat de kraamweek een drukke en hectische periode is vol met nieuwe ervaringen, krijg je een kraamverzorgende in je kraamweek. Zo heb je een vertrouwd gezicht die in de hele kraamtijd voor je klaar staat. Als je kraamverzorgende komt assisteren bij de bevalling, vinden wij het vanzelfsprekend dat zij ook de kraamtijd komt verzorgen.
Kraamzorg voor moeder, kind en hele gezin
Naast aandacht voor moeder en kind, hebben wij ook aandacht voor eventuele andere gezinsleden. Tevens besteden we aandacht aan andere kinderen in het gezin en betrekken we hen bij de verzorging van hun nieuwe broertje of zusje. Op deze manier voelt iedereen zich snel thuis in deze nieuwe situatie.
Bij jou in de buurt
Wij bieden kraamzorg in de gehele provincie Friesland. Wil je graag kraamzorg van ons ontvangen, maar woon je niet in Friesland? Dat kan! Neem dan contact met ons op.
Intakegesprek
Tussen de 26 – 30 week van de zwangerschap vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek maken we kennis met elkaar en bespreken we wat jullie belangrijk vinden in de kraamweek en wat jullie verwachtingen zijn. Daarnaast bespreken we het aantal uren kraamzorg en de benodigdheden voor de bevalling en jullie kindje. Hieronder kun je alvast een handig uitzetlijstje vinden met alle benodigdheden.
Rond de 37 weken zwangerschap nemen we nog een keer telefonisch contact met je op om te kijken hoe het gaat en of alles geregeld is voor de bevalling en de kraamtijd.
Kwaliteit en veiligheid
HKZ Keurmerk
HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Het keurmerk geeft aan dat de kwaliteit van Rond Kraamzorg voldoet aan de eisen die door de zorgsector, de zorgverzekeraars, de overheid en de klanten zijn gesteld.
WHO-Unicef Borstvoedingcertificaat
Daarnaast is Rond Kraamzorg in het bezit van het Borstvoeding certificaat. Wij werken dan ook volgens de tien regels voor het slagen van borstvoeding opgesteld voor WHO en Unicef.
Kenniscentrum Kraamzorg
Naast de certificeringen HKZ en WHO-Unicef Borstvoeding, staan wij ingeschreven bij het Kenniscentrum Kraamzorg. Dit betekent dat we voldoende scholingen volgen om onze eigen kennis en de kwaliteit van zorg op peil te houden.
Kraamdoula-certificaat
We zijn speciaal gecertificeerd als Doula kraamverzorgende. We zijn er om je emotioneel te ondersteunen en bieden extra rust en vertrouwen tijdens de bevalling. Daarnaast weten we precies hoe weeën gestimuleerd kunnen worden, welke houding je het beste aan kunt nemen en hoe je baringspijn op een natuurlijke manier kunt verlichten. We kunnen zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis jou ondersteunen.
Regelmatige scholingen
Wij worden regelmatig geschoold. Voorbeelden zijn de scholing borstvoeding, kinder EHBO, vroeg signalering en acute verloskunde. Zo blijven wij up to date met onze kennis en kunnen we jullie een onvergetelijke kraamtijd geven.
Doula
We zijn speciaal gecertificeerd als Doula kraamverzorgende. In overleg met de verloskundige kunnen wij al eerder komen om je emotioneel te ondersteunen en extra rust en vertrouwen tijdens de bevalling te bieden. Daarnaast helpen we je om weeën te stimuleren, geven we advies over welke houding je het beste aan kunt nemen en hoe je baringspijn op een natuurlijke manier kunt verlichten. We kunnen zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis jou ondersteunen.
Waarom een Doula kraamverzorgende bij je bevalling?
Onderzoeken tonen aan dat de continue aanwezigheid van een Doula kraamverzorgende een positief effect heeft op de bevalling.
– Grotere kans op een spontane vaginale geboorte
– Minder gebruik van pijnstilling
– Een beter gevoel over de bevalling
– Een kortere bevallingsduur
– Minder kans op een keizersnede
– Minder kans op een kunstverlossing
– Minder kans op een slechte start van het kind
– Minder vaak ingeknipt
Samenwerking
Rond Kraamzorg werkt samen met Kraamteam FRL. Hierdoor kunnen wij in geval van overmacht terugvallen op deze collega’s. Zo ben je altijd verzekerd van professionele kraamzorg.
Ook zijn wij aangesloten bij Coöperatie Kraamzorgroep U.A. De coöperatie heeft contracten heeft met alle zorgverzekeraars.
Praktische informatie
Kosten kraamzorg
Na inschrijving ontvangt de cliënt een zorgovereenkomst van Rond Kraamzorg en een bevestiging van de inschrijving. De intake, kraamzorg en alle andere contacten worden door Rond Kraamzorg verzorgd. Elke kraamzorgorganisatie is verplicht een vaste eigen bijdrage voor de klant in rekening te brengen. Eigen bijdrage wijzigt per 1 januari 2024 naar € 5,10 per uur. Dit bedrag is door Het Ministerie van Volksgezondheid vastgesteld en te vinden op www.zorgwijzer.nl/vergoeding. Ben je aanvullend verzekerd? Dan is de kans groot dat je zorgverzekeraar de eigen bijdrage ook vergoed. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.
Aantal uren kraamzorg
Tijdens het intakegesprek bespreken we hoeveel uren kraamzorg jullie ontvangen. Voor het toewijzen van het aantal kraamzorguren gebruiken wij het Landelijk Indicatie Protocol. Dit is een door de zorgverzekeraars en kraamzorgorganisaties landelijk ingesteld zorgindicatiemodel. De uren kun je in overleg met de kraamverzorgende verdelen. Over het algemeen zijn de eerste dagen langer omdat dan de zorg ook iets intensiever is. Als blijkt dat je meer uren kraamzorg nodig hebt dan vooraf in het intakegesprek is besproken, zullen we in overleg met de verloskundige meer uren toekennen.
Uitgestelde kraamzorg of couveuse nazorg
Als je kindje eerst in het ziekenhuis moet verblijven en pas na de kraamperiode thuis komt, dan bieden we uitgestelde kraamzorg of couveuse nazorg. Per zorgverzekeraar verschilt de vergoeding hiervoor. Neem contact op met je zorgverzekeraar of jullie hiervoor in aanmerking komen.
Taken van de kraamverzorgende
Onze centrale taak tijdens de kraamweek is moeder en kind begeleiden en verzorgen. Daarnaast bespreken we tijdens het intakegesprek wat jullie belangrijk vinden in de kraamweek. Zo bieden we ondersteuning in het huishouden, hebben we aandacht voor eventuele broertjes en zusjes in het gezin en zorgen we voor de kraamvisite. Jullie bepalen waar de meeste aandacht naar uit gaat, zodat jullie je veilig en vertrouwd voelen in de nieuwe situatie.
Andere kerntaken die wij vervullen zijn
– Contacten onderhouden met de verloskundige.
– Professionele ondersteuning bij het voeden.
– Basiscontrole uitvoeren bij moeder en kind.
– Zorgen dat jullie na de kraamweek vol vertrouwen de verzorging van jullie kindje voort kunnen zetten.
Voeding van de baby
Het geven van borst of kunstvoeding is een persoonlijke keuze. Welke keuze je ook maakt, wij helpen jou hiermee. Door regelmatige bijscholingen en trainingen beschikken wij over alle kundigheid inclusief handige tips en trucs. Wij vinden het belangrijk om te zorgen voor een goede begeleiding en al je vragen te beantwoorden. Zo kun je straks volop genieten van het voeden van je kindje.
Borstvoeding
Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je kindje. Borstvoeding bevat naast antistoffen allerlei andere voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om te groeien en te ontwikkelen. Daarnaast bieden deze antistoffen en voedingsstoffen bescherming tegen allergieën en ziektes.
Tijdens de kraamweek helpen we je met de begeleiding van de borstvoeding. Soms is het nodig om al in de kraamtijd te beginnen met kolven om bijvoorbeeld de melkproductie op gang te brengen. Wij zijn standaard in het bezit van een kolf die je de gehele kraamtijd kunt gebruiken. Daarnaast kun je via Rond Kraamzorg een borstkolf huren of kopen.
Kunstvoeding
Soms lukt het niet om borstvoeding te kunnen geven of je wilt het simpelweg gewoon niet. Dan is kunstvoeding een goed alternatief. Er bestaan verschillende soorten kunstvoeding. Om darmkrampjes te voorkomen, adviseren we de gehele periode voor één soort kunstvoeding te kiezen. We leren je tijdens de kraamweek het bereiden van kunstvoeding en alles wat daar bij komt kijken.
Nederlandse vereniging van lactatiekundigen
www.nvlborstvoeding.nl
Borstvoedingorganisatie La Leche League
www.lalecheleague.nl
Thuisbevalling
Bij een thuisbevalling begeleidt de verloskundige de bevalling. Wij assisteren hierbij.
Wat zet je klaar?
Een hoog bed dat aan beide zijden vrij staat. Leen minimaal drie weken voor de uitgerekende datum bedklossen en een ondersteek. Onderstaande benodigdheden kun je terugvinden op de uitzetlijst.
– Rol keukenpapier
– Goede en extra verlichting, zoals een spot of looplamp
– Zaklamp als noodlicht als de stroom uitvalt
– Handdoek en desinfecterende zeep in een pompje
– Twee emmers met daarin een vuilniszak
– Twee digitale thermometers
– Het kraampakket
De meeste verzekeraars bieden een kraampakket aan met basisbenodigdheden. Vraag er naar bij jouw zorgverzekeraar! Een kraampakket kun je ook kopen bij de drogist of thuiszorgwinkel. Het kraampakket bestaat meestal uit:
– 10 celstofmatjes
– 1 bed-zeil
– 2 pakken steriele gaasjes
– 1 pak zigzagwatten
– 1 steriele navelklem
– 1 zeeppompje on-geparfumeerd
– 1 flesje alcohol
– 1 pak kraamverband
– 1 pak kraamverband (groot)
– 2 pakken maandverband
– 2 netbroekjes
Poliklinische bevalling
Ga je bevallen in het ziekenhuis? Dan assisteert een verpleegkundige of de kraamverzorgende bij je bevalling. Als bekend is wanneer jullie naar huis gaan, laat het ons dan weten. Wij zorgen ervoor dat we op de afgesproken tijd bij jou thuis zijn. Ook wanneer je ’s nachts naar huis mag, staan we voor jullie klaar om de eerste zorg te kunnen verlenen.
Medische indicatie
Er is sprake van een medische indicatie als je door de verloskundige bent doorverwezen naar een gynaecoloog. Wanneer je met een medische indicatie naar het ziekenhuis gaat, wordt je bevalling begeleid door de gynaecoloog en een verpleegkundige. Laat het ons weten als bekend is wanneer je naar huis gaat. Dan zorgen wij ervoor dat we op de afgesproken tijd bij jou thuis zijn.
Wat neem je mee?
Zet vanaf 36 weken een tas klaar met onderstaande inhoud. Ook handig als je thuis wilt bevallen, maar onverwacht toch naar het ziekenhuis moet. Onderstaande benodigdheden kun je terugvinden op de uitzetlijst.
– Makkelijke kleding om tijdens de bevalling te dragen
– Dikke sokken
– Toiletartikelen
– Nachtkleding en ondergoed
– (voedings)bh
– Ochtendjas en pantoffels
– Schone kleding voor de terugrit
– Smartphone/fototoestel
– Verzekeringspapieren en ziekenhuispasje
– Iets te eten
– Rubberen kruik
Voor de baby
– Rompertje
– Truitje/broekje/sokjes of pakje
– Jasje en mutsje
– Dekentje/omslagdoek
– Goedgekeurd autostoeltje
Uitzetlijst
Algemeen
Katoenen of badstof kruikenzakken
Wegwerp luiers, indien gewenst katoenen luiers
Katoenen rompers en hemdjes
Katoenen babykleding
Sokjes en/of slofjes
Babymutsje – voor de eerste week
Omslagdoeken
Spuugdoekjes
Katoenen hydrofiel luiers (advies 18 stuks)
Hydrofiele washandjes
Molton onderleggers
Katoenen lakentjes voor wieg of ledikant
Katoenen hoeslakentjes voor wieg of ledikant
Katoenen of wollen dekentjes
Aankleedkussen (eventueel 2, 1 voor boven en 1 voor beneden)
Aankleedkussenhoezen
Babybad of Tummy Tub
Digitale thermometer – geen oorthermometer
Zacht borsteltje of kammetje
Litermaat/flesje met drinkdop
Benodigdheden bij een thuisbevalling
2 schone emmers
Toiletpapier
Washandjes
Zaklamp
In het kraampakket van de zorgverzekering vind je meestal
celstof kraammatrassen
Steriele gaasjes
Navelklem
Kraamverband
Alcohol 70%
Zigzag watten
Latex handschoenen
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik me inschrijven voor kraamzorg?
Je kunt je direct inschrijven via onze website.
Moet ik een babyweegschaal kopen?
Wij zijn zelf in het bezit van een babyweegschaal. Deze hoef je dus niet te huren of aan te schaffen.
Waar regel ik het kraampakket?
De meeste zorgverzekeraars bieden een kraampakket aan met de basisbenodigdheden. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar. Het basis kraampakket bestaat meestal uit de volgende spullen. Dit kan per zorgverzekeraar iets verschillen:
– 10 celstofmatjes
– 1 bed-zeil
– 2 pakken steriele gaasjes
– 1 pak zigzagwatten
– 1 steriele navelklem
– 1 zeeppompje
– 1 flesje alcohol
– 1 pak kraamverband
– 2 pakken maandverband
– 2 netbroekjes
Wanneer moet ik mij aanmelden voor kraamzorg?
Het is belangrijk dat je je zo snel mogelijk aanmeld voor kraamzorg. Wij adviseren je om dit te doen voor de 16de week van jouw zwangerschap. Op deze manier kunnen we je volledig van dienst zijn en zo veel mogelijk inspelen om jouw wensen en behoeften.
Op hoeveel dagen kraamzorg heb ik recht?
Je hebt recht op minimaal acht tot maximaal tien dagen kraamzorg na de geboorte van je kindje.
Ik ga in het ziekenhuis bevallen, hoe gaat het dan verder?
Als je bevallen bent, neem dan contact met ons op via Johanna: 06 46 47 02 57 of Regina: 06 13 85 36 13 Je geeft dan alvast de gegevens van de geboorte aan ons door en we maken afspraken over het moment wanneer we komen.
Wanneer bel ik voor een kraamverzorgende als de bevalling begint?
Je verloskundige bepaalt wanneer het tijd is om te bellen voor de assistentie van een kraamverzorgende. Dit kan op telefoonnummer Johanna: 06 46 47 02 57 of Regina: 06 13 85 36 13.